Polgármesteri tájékoztató

Tájékoztató
Általános tudnivalók a járványügyi helyzetről és intézkedésekről
(a https://koronavirus.gov.hu/aktualis oldalról)

A fokozatos újraindítás részeként május 1-től az intézkedések jelentős része védettségi igazolványhoz kötött:

 • Minden nap éjféltől reggel 5-ig kijárási tilalom van érvényben. A kijárási tilalom alóli mentesülés esetei: a munkavégzés (munkáltatói igazolással igazolt), az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet, továbbá a kutyasétáltatás a lakóhely 500 méteres körzetében.
 • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni. 
 • A vendéglátó üzletek 11 óráig tarthatnak nyitva, azok belső terében a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt álló gyermekek tartózkodhatnak. A vendéglátó üzletek kerthelyiségeiben és teraszain továbbra sem kötelező a maszkviselés.
 • A szállodákban ismét lehetséges a pihenés a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és gyermekeik részére.
 • A szabadidős létesítmények a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak által újra látogathatóak. (Ezek közé tartoznak például állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak.)
 • Az uszodákat, az edző- és fitnesztermeket, sportlétesítményeket a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a versenyengedéllyel rendelkező sportolók látogathatják.
 • A sportrendezvényeken és este 11 óráig a kulturális eseményeken részt vehetnek a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorú nézők.
 • A megnyíló helyszíneken a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak maszk viselésére nem kötelesek.
 • A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. 
 • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata.
 • Április 19-én újraindulhattak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, a felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz.
 • Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020. novemberében elrendelt korlátozások. A családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek. A temetésékesen maximum 50 fő vehet részt.
 • A határellenőrzés továbbra is fennmarad, azonban a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok karantén-kötelezettség nélkül térhetnek vissza az országba.
 • A tranzit- és teherforgalom továbbra is biztosított
 • Április 29-től megszűnt a látogatási és intézményelhagyási tilalom az idősotthonokban. Az idősotthonba csak védettségi igazolvánnyal lehet menni látogatni, gyermekeknek ez nem szükséges.
 • A kórházakban továbbra is teljes körű látogatási tilalom van érvényben.

Tisztelt Papkeszi lakosok!

A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2021. május 1-jén hatályba lépett módosítása lehetővé teszi a szabadidős létesítmények – művelődési házaink, könyvtáraink – megnyitását. A Rendelet 12. § (3a) bekezdésében foglaltak szerint a szabadidős létesítményeket a koronavírus ellen védett személy (védettségi igazolvánnyal rendelkezők), valamint a felügyelete alatt lévő 18. életévét be nem töltött személy látogathatja, akik maszk viselésére nem kötelezettek. A koronavírus elleni védettséget, illetve a 6 év feletti személy korát igazolni szükséges. (Védettségi igazolvány és személyi igazolvány, 18. év alatti személy esetében személyi igazolvány.)

A Papkeszi művelődési házban működő községi könyvtár

hétfőn és szerdán 8.00 – 16.00 óra között,

kedden és csütörtökön 8.00-12.30 óra között,

pénteken pedig 8.00-15.00 óráig,

a colori Vitéz Bartha Andor Művelődési Házban működő klubkönyvtár

kedden és csütörtökön 13.00-16.00 óra

között várja – a fentiekben leírt feltétek szerint – látogatóit.

Felhívom tisztelt lakosaink figyelmét, hogy a település közterületein, a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben a maszk használata továbbra is kötelező!

Kérem, hogy a védelmi intézkedéseket továbbra is szíveskedjenek betartani!

Vigyázzunk egymásra, vigyázzanak magukra!

Papkeszi, 2021. május 6.

Tisztelettel:

Ráczkevi Lajos
polgármester